preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Osijek

Login

 

Anketa
Bavite li se sportom?





Česta pitanja
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Interaktivna nutricionistička radionica
Autor: Mirjana Knežević, 21. 11. 2024.

                               

Učenici petih razreda sudjelovali su na interaktivnoj nutricionističkoj radionici koju je vodila magistrica nutricionizma Nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstveno Osječko-baranjske županije Ivana Sović. Radionica je bila podijeljena u tri cjeline:

1. Edukacija o pravilnoj prehrani kroz kviz znanja
2. Priprema jednostavnog obroka koji zadovoljava
    energetske i nutritivne potrebe jednog školarca
3. Zadatak učenicima i podjela edukativnog plakata o
    zdravim prehrambenim navikama


Osnovni cilj radionica je unapređenje prehrane djece u osnovnim školama te usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanje zdravlja.

Pravilna prehrana posebno je značajna u razdoblju odrastanja jer je odrastanje razdoblje intenzivnoga fiziološkog, psihosocijalnog i kognitivnog razvoja pojedinca. Pravilna prehrana školske djece sastoji se od tri obroka i dva međuobroka.

                 

Crtajući tanjur pravilne prehrane učenici su zaključili:

*da voće i povrće činiti ½ ukupnog dnevnog unosa

*cjelovite žitarice  ¼ ukupnog dnevnog unosa

*bjelančevina ¼ ukupnog dnevnog unosa

*da se zdrava biljna ulja trebaju koristiti u umjerenoj količini

* spoznali su važnost pijenja vode i tjelesne aktivnosti

Učenici su degustirali različite vrste voća i povrća te pravili  integralno brašno za zdrave grickalice.

                                              

                 

Voće i povrće važan su dio pravilne prehrane. Konzumacija raznovrsnog voća i povrća pomaže osigurati odgovarajući unos mnogih hranjivih tvari važnih za naše zdravlje.

Posebno je ukusno ako si sam pripremiš svoj zdravi međuobrok, izjavili su učenici pri kraju same radionice.

Učenici su kroz interaktivno druženje naučili nešto više o pravilnoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti i osnovama zdravih životnih navika.

 

                                                                           Učiteljica prirode Vesna Lerinc

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju