preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Osijek

Login

 

Anketa
Bavite li se sportom?

Česta pitanja
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Obnova secesijskih predvrtova
 
Plakate nastale u ovom projektu možete pogledati ovdje.
   
Osijek je na vrhuncu svoje ekonomske, kulturne i gospodarske moći bio u vremenu prijelaza 19. stoljeća u 20. stoljeće što se odrazilo na duhovnu moć, porast standarda i sveopći društveni život grada. Bilo je to doba secesije koja je u ovom gradu ostavila trajni izuzetno vrijedni spomenik.
Govorimo o iznimno vrijednim secesijskim objektima, ali i o gradskim šetalištima, drvoredima, perivojima, vrtovima i predvrtovima. Točka 32. Građevinskog reda za Osijek iz 1900. godine točno određuje ime i način uređenja prostora između postranih pročelja zgrada. Osim potrebnih vrtlarskih radova opisan je i način izvođenja ograde. Danas oni predstavljaju, uz zaštićene objekte, najvredniji dio secesije grada Osijeka.
U želji da potaknemo građane, gradske institucije i donatore da što je prije moguće ulože potrebna sredstva u obnovu ovog povijesnog nasljeđa, nastao je naš projekt.
Ideju za ovaj projekt predložili  su učenici  GLOBE i Građanskog odgoja  koji  djeluju niz godina pod  vodstvom profesorice Marije Bilokapić i Jadranke Radovančević. Zajednički su odlučili pokrenuti akciju obnavljanja i uređivanja predvrtova zgrada u Europskoj aveniji u suradnji s Udrugom „Zeleni Osijek“.
Cilj ovog projekta je obnoviti našu povijesnu baštinu i zaštititi je od zaborava i propadanja, te stvoriti jedan ljepši ugođaj u gradu ne samo za nas i naše sugrađane, već i za goste grada. Mislimo da Osijek zaslužuje biti lijep i uređen grad. Svjesni smo da se na tome danas puno radi, no izgled secesijskog niza, posebice predvrtova, tome zasigurno ne doprinosi svojim današnjim izgledom.
Također kroz ovaj smo projekt naučili kako se obraćati tijelima lokalne uprave i lokalne zajednice i komu se obratiti kada želimo riješiti neki problem. Time razvijamo aktivan stav prema našoj ulozi u lokalnoj sredini i prema lokalnoj upravi.
Prošle godine smo o projektu obavijestili gradonačelnika gosp. Đapića i župana gosp. Bubala i dobili njihovu podršku u provođenju. Isto tako razgovarali smo  s predsjednikom Turističke zajednice grada Osijeka gosp. Macanićem koji je podržao naša nastojanja. Kroz članak u Osječkom domu o projektu smo informirali i širu zajednicu. Osim hortikulturnog uređenja glavne gradske ulice i očuvanja njenog povijesnog nasljeđa (secesijskih predvrtova) očekujemo slijedeće rezultate:
- doprinos u pojačanoj turističkoj ponudi
- edukacija učenika osnovnih i srednjih škola te fakulteta koji u svojoj redovnoj nastavi unutar predmeta biologije obrađuju stare biljne vrste, ekološki pristup i krajobraznu arhitekturu;
- trajnu očuvanost povijesnog nasljeđa neprocjenjive vrijednosti.
Tijekom dvogodišnjeg rada na projektu prikupljali smo potrebnu dokumentaciju, izradili  studiju inventarizacije, povijesnu studiju, studiju obnove predvrtova uz veliku pomoć stručnih suradnika diplomiranih inžinjera krajobrazne arhitekture. Predvidjeli smo da se sadnja biljaka u obnovi predvrtova  izvede  prema povijesnom predlošku.
Svi mi sudionici: učenici, nastavnici i stručni suradnici, sretni smo što vam možemo prikazati naš zajednički projekt.
  
U Osijeku, 26. ožujka 2007. godine.preskoči na navigaciju