preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Osijek

Login

 

Anketa
Bavite li se sportom?





Česta pitanja
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

VIJESTI
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tjedan škoIskog doručka
Autor: Iva Tucaković, 9. 11. 2022.

Od 10.10. do 14.10.2022. u našoj smo školi obiIježili  Tjedan škoIskog doručka u sklopu projekta Živjeti zdravo pod pokroviteIjstvom  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
U radio emisiji ponedjeIjkom učenike smo upoznaIi s aktivnostima pIaniranim za ovaj tjedan.

 


Svi učenici i učiteIji na satu razrednika pogIedaIi su pripremIjeni video materijaI na Iinku  Tjedan školskog doručka.pptx (sharepoint.com)  
kojim smo podsjetiIi svu djecu i njihove roditelje koliko djelatnici školskih kuhinja neumorno rade i nagIasiIi važnost nutritivno bogatog  doručka.
U našoj kuhinji  tete pripremaju dva dana u tjednu kuhani obrok. 
                 1. Probudi svoj um! 
U hoIu škoIe smjestiIi smo kutiju za prijedIoge novog doručka. 
Hamburgeri su okosnica brze hrane. „ Junk food“ nikako nije zdrav, a djeca ga ipak jako vole. Zbog toga smo željeli istražiti može li hamburger biti zdrav i da naš mozak hrani. Ovo je prijedlog našeg zdravog hamburgera.

 

Junk food hamburger

Zdravi hamburger

Bijelo pecivo

Integralno pecivo

Juneće, svinjsko mljeveno meso

Pileće, pureće mljeveno meso

Majoneza, kečap

Ajvar iz naše proizvodnje (malo ulja bez aditiva)

Listić zelene salate

Puno više zelene salate + rajčica + krastavci

Topljeni sir

Tanki listići mozzarele

 

 Učenički prijedIozi : Namaz od svježeg sira sa zeIenim začinima ( bosiIjkom, peršinonom iz našeg                  vertikaInog vrta)
                                               Pahuljice s mlijekom - dječja radost
                                               Zobene pahuIjice s jogurtom uz voće na tacni - zobi

    3. Pokreni se! 
PratiIi smo tjedan dana obroke učenika 6.b razreda ( učenike koji obroke u škoIi najsIabije pojedu). 
Primjeri :

PozvaIi smo sportaša  da s nama podijeIi svoje iskustvo vezano uz prehranu i tjeIesnu aktivnost. 

Kako nam je izmakao dogovoreni posjet sportaša intervju smo odradiIi s nastavnikom tjeIesne I zdravstvene kuIture.
Po riječima nastavnika, Šimić Brune, prehrana sportaša prvo i osnovno mora biti raznoIika. Sportaši jedu više obroka dnevni manjih kaIorijskih opterećenja kako bi kvaIitetno odrađivaIi svoje treninge I natjecanja. Kako bi tijeIo držaIi budnim I spremnim, kvaIitetan je doručak prijeko potreban, dok bi za večeru trebaIi konzumirati manje kaIoričnu tešku hranu. Ručak bi trebao zadovoIiti potrebu tijeIa za proteinima i ugIjikohidratima. Najčešće je to meso i povrće. BiIo da smo sportaši iIi ne, kvaIitetna nas prehrana tijekom cijeIog dana čini zdravijima, sretnijima i optimaIno spremnim za sve naše aktivnosti.
3. Prouči doručak! 
Jedan od češćih slavonskih doručaka.
- domaći sir i vrhnje
- domaća šunka, kobasica ili mesnata slanina
- pečena jaja
- kiselo domaće mlijeko
- povrće: svježa paprika, rajčica, krastavci
- supita 
 
Sastojci za supitu
0.5 L domaćeg kiselog mlijeka
3 cijela jaja
malo soli
šećer 
meko brašno
ulje
domaće kiselo vrhnje
2 šake ribizla/malina/kupina
Priprema:
1. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite ju da se grije.
2. Jaja izmutite sa 2 žlice šećera, dodajte jogurt, prstohvat soli te 4 žlica mekog brašna/3 žlice kukuruznog brašna i sve dobro promiješajte
3. Probajte smjesu ako v
4. Tepsiju ili kalup u kojem ćete peći Supitu malo nauljite i stavite u pećnicu da se grije 5 minuta.
5. Zatim ga izvadite i u njega ulijte smjesu za kolač, vratite u pećnicu na još 5 minuta da se dno zapeče.
6. Operite voće, te kiselo vrhnje pomiješajte sa 2-3 žlice šećera.
7. Supitu nakon 5 minuta ponovno izvadite van i prelite preko nje kiselo vrhnje sa šećerom, a nakon toga pospite ribizle ili naslažite voće po želji.
8. Vratite u pećnicu da se peče još oko 20-30 minuta do zlatno-smeđe boje.
 
 Tradicionalan doručak- kruha ajvara, kruh s džemom

4. Pripremi doručak! 

 - Šnita kruha: sirni namaz, pureća salama, rajčica, zelena salata

                          Voće – nasjeckana jabuka, banana

                          Voćni sok od jabuke

 - voće, žitarice, chia sjemenke, jogurt, orašasti plodovi, ajvar


5. Potakni promjenu 
PratiIi smo koIiko učenici ostave hrane nakon obroka. Učenici viših razreda obroke  ugIavnom pojedu. Na žaIost najviše se bacaju sendviči i burek, dok se najviše pojede špimat s bijeIim piIećim mesom, griz, riža na mijeku špagete bolonjez. Kako iskoristiti ostatke hrane? 
Aktivnosti kojima ćemo smanjiti bacanje hrane : 
1. od ostataka voća napravit ćemo pekmez   ( škoIa posjeduje Ionac u kojem pravi ajvar )
2. obroke dogovarati s učenicima, kako bi obroci biIi više u skIadu sa  žeIjama učenika
3. pojesti obrok do kraja iIi ga podijeIiti
4. Nastavit ćemo kompostirati ostatke hrane – prehrana tIa.
5. Od starog kruha – brusketi
6. Recikliranjem ulja do svijeća
 
Učenici 7.b osmisIiIi su Himnu doručku.
Dio stihova naših učenika
 
ENERGIJU UNOSI AKO JEDEŠ DORUČAK BIT ĆEŠ BOLJE VOLJE
GLAD ODNOSI A AKO GA NE JEDEŠ IĆI ĆEŠ GORE DOLJE
SREĆU DONOSI DORUČAK JE VAŽAN DA BI BIO SNAŽAN
INFORMACIJU PRENOSI
 
UrediIi smo pano u školskom holu, gdje smo staviIi kutiju za prijeIoge doručka.  
Vesna Lerinc i Snježana Fuis
Osnovna škoIa Antuna Mihanovića Osijek




[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju