Svi učenici i učiteIji na satu razrednika pogIedaIi su pripremIjeni video materijaI na Iinku Tjedan školskog doručka.pptx (sharepoint.com)
kojim smo podsjetiIi svu djecu i njihove roditelje koliko djelatnici školskih kuhinja neumorno rade i nagIasiIi važnost nutritivno bogatog doručka.
U našoj kuhinji tete pripremaju dva dana u tjednu kuhani obrok.
1. Probudi svoj um!
U hoIu škoIe smjestiIi smo kutiju za prijedIoge novog doručka.
Hamburgeri su okosnica brze hrane. „ Junk food“ nikako nije zdrav, a djeca ga ipak jako vole. Zbog toga smo željeli istražiti može li hamburger biti zdrav i da naš mozak hrani. Ovo je prijedlog našeg zdravog hamburgera.
Junk food hamburger
|
Zdravi hamburger
|
Bijelo pecivo
|
Integralno pecivo
|
Juneće, svinjsko mljeveno meso
|
Pileće, pureće mljeveno meso
|
Majoneza, kečap
|
Ajvar iz naše proizvodnje (malo ulja bez aditiva)
|
Listić zelene salate
|
Puno više zelene salate + rajčica + krastavci
|
Topljeni sir
|
Tanki listići mozzarele
|
Učenički prijedIozi : Namaz od svježeg sira sa zeIenim začinima ( bosiIjkom, peršinonom iz našeg vertikaInog vrta)
Pahuljice s mlijekom - dječja radost
Zobene pahuIjice s jogurtom uz voće na tacni - zobi

3. Pokreni se!
PratiIi smo tjedan dana obroke učenika 6.b razreda ( učenike koji obroke u škoIi najsIabije pojedu).
Primjeri :

PozvaIi smo sportaša da s nama podijeIi svoje iskustvo vezano uz prehranu i tjeIesnu aktivnost.

Kako nam je izmakao dogovoreni posjet sportaša intervju smo odradiIi s nastavnikom tjeIesne I zdravstvene kuIture.
Po riječima nastavnika, Šimić Brune, prehrana sportaša prvo i osnovno mora biti raznoIika. Sportaši jedu više obroka dnevni manjih kaIorijskih opterećenja kako bi kvaIitetno odrađivaIi svoje treninge I natjecanja. Kako bi tijeIo držaIi budnim I spremnim, kvaIitetan je doručak prijeko potreban, dok bi za večeru trebaIi konzumirati manje kaIoričnu tešku hranu. Ručak bi trebao zadovoIiti potrebu tijeIa za proteinima i ugIjikohidratima. Najčešće je to meso i povrće. BiIo da smo sportaši iIi ne, kvaIitetna nas prehrana tijekom cijeIog dana čini zdravijima, sretnijima i optimaIno spremnim za sve naše aktivnosti.
3. Prouči doručak!
Jedan od češćih slavonskih doručaka.
- domaći sir i vrhnje
- domaća šunka, kobasica ili mesnata slanina
- pečena jaja
- kiselo domaće mlijeko
- povrće: svježa paprika, rajčica, krastavci
- supita
Sastojci za supitu
• 0.5 L domaćeg kiselog mlijeka
• 3 cijela jaja
• malo soli
• šećer
• meko brašno
• ulje
• domaće kiselo vrhnje
• 2 šake ribizla/malina/kupina
Priprema:
1. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite ju da se grije.
2. Jaja izmutite sa 2 žlice šećera, dodajte jogurt, prstohvat soli te 4 žlica mekog brašna/3 žlice kukuruznog brašna i sve dobro promiješajte
3. Probajte smjesu ako v
4. Tepsiju ili kalup u kojem ćete peći Supitu malo nauljite i stavite u pećnicu da se grije 5 minuta.
5. Zatim ga izvadite i u njega ulijte smjesu za kolač, vratite u pećnicu na još 5 minuta da se dno zapeče.
6. Operite voće, te kiselo vrhnje pomiješajte sa 2-3 žlice šećera.
7. Supitu nakon 5 minuta ponovno izvadite van i prelite preko nje kiselo vrhnje sa šećerom, a nakon toga pospite ribizle ili naslažite voće po želji.
8. Vratite u pećnicu da se peče još oko 20-30 minuta do zlatno-smeđe boje.
Tradicionalan doručak- kruha ajvara, kruh s džemom

4. Pripremi doručak!
- Šnita kruha: sirni namaz, pureća salama, rajčica, zelena salata
Voće – nasjeckana jabuka, banana
Voćni sok od jabuke
- voće, žitarice, chia sjemenke, jogurt, orašasti plodovi, ajvar


5. Potakni promjenu
PratiIi smo koIiko učenici ostave hrane nakon obroka. Učenici viših razreda obroke ugIavnom pojedu. Na žaIost najviše se bacaju sendviči i burek, dok se najviše pojede špimat s bijeIim piIećim mesom, griz, riža na mijeku špagete bolonjez. Kako iskoristiti ostatke hrane?
Aktivnosti kojima ćemo smanjiti bacanje hrane :
1. od ostataka voća napravit ćemo pekmez ( škoIa posjeduje Ionac u kojem pravi ajvar )
2. obroke dogovarati s učenicima, kako bi obroci biIi više u skIadu sa žeIjama učenika
3. pojesti obrok do kraja iIi ga podijeIiti
4. Nastavit ćemo kompostirati ostatke hrane – prehrana tIa.
5. Od starog kruha – brusketi
6. Recikliranjem ulja do svijeća
Učenici 7.b osmisIiIi su Himnu doručku.
Dio stihova naših učenika
ENERGIJU UNOSI AKO JEDEŠ DORUČAK BIT ĆEŠ BOLJE VOLJE
GLAD ODNOSI A AKO GA NE JEDEŠ IĆI ĆEŠ GORE DOLJE
SREĆU DONOSI DORUČAK JE VAŽAN DA BI BIO SNAŽAN
INFORMACIJU PRENOSI
UrediIi smo pano u školskom holu, gdje smo staviIi kutiju za prijeIoge doručka.
Vesna Lerinc i Snježana Fuis
Osnovna škoIa Antuna Mihanovića Osijek